Positieve Gezondheid bij AlettaZorgt

AlettaZorgt werkt volgens de principes van Positieve Gezondheid. 

U bént niet uw pijn, ziekte of klacht. Hoe ziet uw leven er nog meer uit? Wat is er belangrijk voor u in uw leven? Wat betekent een bepaalde klacht of pijn voor u? Aletta’s kijken niet alleen naar uw klacht, maar ook naar wat u nodig heeft om uw eigen gezondheid zo positief mogelijk te kunnen ervaren en beïnvloeden. Dat is de basis van Positieve Gezondheid. 

Door gesprekken met patiënten anders in te richten krijgt men een breder beeld van het welzijn van de patiënt. Zo kunnen oplossingen worden geboden die dit welzijn bevorderen, op bijvoorbeeld sociaal, fysiek of psychologisch vlak. De patiënt staat centraal in plaats van het symptoom.

De verpleegkundig specialisten van AlettaZorgt zijn samen met het multi-disciplinaire team van Havenue door Vilans (één van de samenwerkingspartner van het institute for Postive Health)  geschoold in het uitvoeren en implementeren van positieve gezondheid in de praktijk.

Als team van geriaters, specialisten ouderengeneeskunde, verpleegkundig specialisten maatschappelijk werkers en medewerkers van welzijn, werd geoefend om aan de slag te gaan met positieve gezondheid en het bijbehorende spinnenweb dat het welzijn van een persoon visualiseert.

Aletta Susan Barto over haar ervaring met het implementeren van positieve gezondheid:

Mijn ervaring is dat het helpt om een ‘ander’ gesprek te voeren. Het helpt mensen om de eigen situatie beter te begrijpen, daar eventueel naar te handelen en iets haalbaars aan te  passen in het dagelijks leven.  Het kan ook helpen om bijvoorbeeld achteruitgang of niet meer ‘beter’ te kunnen worden beter te accepteren. Het bevordert de regie over eigen gezondheid en dus ook het herstel, of je beter voelen.  

Hoe logisch het allemaal klinkt, en hoe overtuigt ik ook was van mezelf dat ik ‘dat toch altijd al doe’, is het toch een hele kunst en een blijvend leerpuntje om niet als vanzelf in mijn ‘zusterrol’ te stappen. Door te snel te zeggen wat ik als hulpverlener denk dat automatisch goed is voor iemand.

Door het spinnenweb als poster in de spreekkamer te hebben inspireert alleen dat al om op een andere manier het gesprek aan te gaan! Heel leuk om te merken.

Verder is er natuurlijk nog veel te doen, want hoe gaan we nu meten dat het werkt? Wat wil je eigenlijk meten? Kortom: een leven lang leren is ook hier van toepassing, maar we zijn erg gemotiveerd hiermee aan de slag te gaan om persoonlijkere en patiëntcentrale zorg te kunnen leveren. Daar tekenen we voor!

Lees hier meer over de achtergrond van positieve gezondheid:

https://iph.nl/positieve-gezondheid/wat-is-het/

Carlijn Geerse